miercuri, 15 decembrie 2010

Binele (sau Răul) aparent

Binele aparent este un anume lucru, care aparent privit, pare bun, dar care, mai tarziu, se dovedeste a fi rau, sau cand este vorba doar de un bine imediat care ajunge dupa o vreme preludiul sau germenele unui rau. In acest sens este cunoscuta legenda arabului Ali.
Ali - spune legenda - avea - singura lui avere - un cal. Intr-o zi, Ali se pomeneste ca i-a fugit calul in pustie. Tot tribul il compatimea.
- Vai, ce nenorocire pe bietul Ali!
La care Ali raspundea:
- Nu se stie!
Dupa cateva zile, calul s-a intors aducand dupa sine o intreaga herghelie de cai pur sange, salbatici. Dintr-o data, Ali s-a trezit bogat, la care tot satul a exclamat.
- Ce noroc pe Ali!
- Nu se stie! a raspuns Ali.
A doua zi, baiatul lui Ali a incercat sa imblanzeasca un cal. Acesta, salbatic cum era, l-a trantit la pamant si baiatul si-a rupt piciorul.
- Ce nenorocire pe bietul Ali, se induiosa satul.
- Nu se stie! raspundea Ali.
Pentru ca, la doua zile dupa aceea, sa izbucneasca un razboi la care au fost chemati toti tinerii, Binenteles, baiatul lui Ali a fost declarat inapt.
- Ce fericire pe Ali!
- Nu se stie!
Povestea aceasta nu are un sfarsit, ea poate continua la infinit, dar daca am amintit-o, n-am facut decat pentru a trage concluzia ca binele si raul nu sunt decat aparente; ele sunt notiuni imediate care maine - poimaine se pot schimba in opusul lor.
Nu putem sti realmente ce e bine si ce e rau, pentru ca cineva privind lucrurile dintr-un unghi le vede bune, in vreme ce altul, uitandu-se din alt unghi, vede aceleasi lucruri ca fiind rele.
De exemplu, exista o serie de bacterii care produc fermentarea laptelui transformandu-l in iaurt, noi le apreciem si le cultivam pentru ca ne sunt utile. Alte bacterii, in schimb, nu fac altceva decat sa macine plamanii omului sau sa se instaleze intr-o parte sau in alta a organismului, degradandu-l. Pe acestea le numim rele.
Ce facem noi de fapt in asemenea cazuri? Nu facem altceva decat sa ne postam in centrul Universului si sa facem din parerile noastre criterii de judecata. Tot ceea ce ne este util, e decretat bun; pe cand oricarui lucru care ne este daunator, ostil, noi ii acordam calificativul de rau. Dar cine ne da noua dreptul sa facem asemenea aprecieri? Noi avem doar dreptul sa spune: ne este folositor sau daunator. Cu toate acestea, despre tot ceea ce ne inconjoara, noi spunem ca este bun sau rau, incercand in felul acesta sa iesim in mod mai delicat si abil din incurcatura generata de problema raului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu