marți, 17 februarie 2009

De ce este fals materialismul...

MATERIALÍSM (DEX)n. Concepţie filozofică care consideră materia, natura, existenţa în genere, ca fiind factor primordial, determinant, iar conştiinţa, spiritul, gândirea ca fiind factor secund, derivat.

In primul rand, exista un mesaj inerent in viata care nu poate fi explicat pe care materialista. De exemplu propozitia anterioara nu poate fi explicata prin legile neinteligente ale cernelii si hartiei.
In al doilea rand, gandurile si teoriile omului nu sunt doar materiale. Fara indoiala ca in procesul de gandire al omului sunt implicate si substantele chimice, dar ele nu pot explica toate gandurile omului. Cat cantareste dragostea ? Care este compozitia chimica a urii ? Aceste intrebari sunt absurde, deoarece gandurile, convingerile si emotiile nu au exclusiv o baza materiala.
In al treilea rand, daca viata nu ar fi nimic mai mult decat materie, atunci am putea sa luam toate materialele vietii - sunt aceleasi care se gasesc si in noroi - si sa facem din ele o fiinta vie. Dar nu putem. Este clar ca in viata exista ceva mai mult decat materie. Ce materialist este capabil sa explice de ce un trup este viu si un alt trup este mort ? Ambele trupuri contin aceleasi substante chimice. Atunci de ce un trup este viu in clipa aceasta si mort in urmatoarea ?
In final daca materialismul este adevarat, atunci ratiunea insasi este imposibila. Pentru ca daca procesele mentale nu sunt nimic altceva decat niste reactii chimice petrecute in creier, atunci nu exista niciun motiv ca sa credem ca ceva este adevarat, inclusiv teoria materialismului. Substantele chimice nu pot evalua daca o teorie este adevarata sau nu. Substantele chimice nu rationeaza, ele reactioneaza. Astfel ca intr-o lume guvernata exclusiv de forte chimice si fizice, ratiunea insasi este imposibila.
Materialistii cred ca materia moarta, lipsita de inteligenta a produs viata inteligenta. Aceasta e ca si cum ai crede ca Biblioteca Nationala a rezultat in urma unei explozii intr-o tipografie.

2 comentarii: